BI -raportointi raivaa Excel -viidakon (osa 1/5)

kesä 16, 2021 | Tools | 0 Kommenttia

Johdanto nykyaikaiseen BI -raportointiin

Haluatko päästä eroon Excel -viidakosta? Nykyaikaisen liiketoimintatiedon hallinnan ydinajatuksena on luoda kattava kuva yrityksen suorituskyvystä käsittelemällä ja yhdistelemällä eri järjestelmistä kerättyä dataa. Raportointiratkaisut ovat muuttuneet käyttäjäystävällisemmiksi ja uusien työkalujen avulla data-analyysi on nopeaa ja helppoa.

Haasteena yrityksissä yleensä on tiedon pirstaleisuus, koska liiketoiminalle tärkeää dataa on tallennettuna ja käsitellään useissa eri järjestelmissä. BI eli Business Intelligence ratkaisut on luotu helpottamaan liiketoimintatiedon seurantaa, raportointia ja analysointia eri kokoisissa yrityksissä tai muissa organisaatioissa.

Tälläiset ratkaisut vaativat vielä 2000-luvun alussa suuria tietovarastoprojekteja. Kehitys on kuitenkin edennyt niin, että markkinoilla on nykyään myös keskusmuistipohjaisia (RAM) raportointijärjestelmiä (esim. Qlik). Ne eivät vaadi enää erillistä tietovarastoratkaisua, vaan pystyvät käsittelemään valtavan määrän tietoa kerralla.

Business Intelligence mahdollistaa tiedolla johtamisen

BI -raportointi on kehitetty vastaamaan nykyaikaisen tiedolla johtamisen tarpeeseen. Tietomassasta yhdistellyt liiketoimintatiedot ovat tarkasteltavissa selkeillä kojelautanäkymillä sekä raporteilla, jotka koostuvat erilaisista elementeistä: taulukoista, graafeista, mittareista ja tietokorteista.

BI mahdollistaa raportoinnin automatisoinnin ja tekee tärkeimpien avainlukujen analysoinnista nopeampaa kokoamalla kaiken saatavilla olevan tiedon yhteen järjestelmään. Selkeästi ja käyttötarpeiden mukaisesti määritelty tietomalli toimii informaation tuoton ja datan käsittelyn automaation perustana, jolloin myös riskit virheiden ja puutteiden aiheuttamista kustannuksista pienenevät.

Käyttäjän mukana kulkeva, yrityksen käytössä oleviin järjestelmiin integroitu BI -ratkaisu tukee organisaation päätöksentekoa visualisoimalla eri tietolähteistä yhdistetystä datasta selkeitä ja visuaalisia näkymiä. Yhdistellystä tiedosta luodaan määritellyt reaaliaikaiset raportit ja koontinäkymät, jotka ovat aina käyttäjän saatavilla tietoturvallisessa pilvipalvelussa.

Yhdellä BI -ratkaisulla pystytään vastaamaan useampiin raportointitarpeisiin, jotka kattavat mm. vakioidun talousraportoinnin, johdon raportoinnin, henkilöstöhallinnon raportoinnin, konsernilaskennan tai vaikkapa myynnin ennustamisen.

Useimmat BI -ohjelmistot voivat liittyä jo olemassa oleviin tietovarastoihin ja hakea niistä vain uusimman tai mielenkiintoisimman datan. Integraatiomahdollisuuksia on monia ja työkalut integroituvatkin suurimpaan osaan käytetyimmistä tietojärjestelmistä. BI -ohjelmiston avulla voidaan esimerkiksi selvittää ja analysoida yhtäaikaa eri järjestelmistä kerättyä dataa kuten tuotekohtaisia kustannuksia ja myyntituloja taikka osastokohtaisia raaka-aine tai työvoimakustannuksia.

BI -raportit ovat luettavissa kaikilla nykyaikaisilla päätelaitteilla, eikä pilvipalvelun käyttö vaadi erillisiä asennettavia ohjelmistoja. Tarkastellakseen raportteja käyttäjä vain kirjautuu pilvipalveluun mobiililaitteen selaimella omilla henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksillaan.

 

Haluatko tietää lisää?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share This